Formen på dressyrhästen, hur viktig är den?

Formen på dressyrhästen, hur viktig är den?

Nu tränar mina hästar fortfarande mycket varierat, men jag vill ändå kalla mig dressyrryttare, då det är här min satsning ligger. 

Hur jobbar jag med formen på mina hästar och hur viktig är den? För mig är det något som jag jobbar med varje dag, formen är superviktig. Men en hög form är inte alltid den bästa. Hästen måste ha styrkan att bära sig i en högre form, vilket få unghästar har. Dessutom kan man ibland behöva backa tillbaka några steg för att hitta en annan väg som passar just din häst bättre. 

Jag tar ett exempel på en av mina hästar (Hjosonice, aka Nissan):

På första bilden är hon 4 år, det är sommar och vi är ute på hennes första Pay ´n Ride. Hon gick då i en (för sin ålder) ganska hög form. Under den här perioden låg hon naturligt i denna formen, hon var mycket lätt i handen och jobbet som krävdes klarade hon av utmärkt. 

När sedan hösten närmade sig och vi ökade kraven, fick hon lätt en spänning över ryggen och blev stundtals stram i sidorna. Jag fick då ”backa bandet”, lät henne komma ner i en djupare och rundare form. 


Nu är Nissan ett år äldre, men jag behöver fortfarande i perioder plocka ner henne i form. I en lägre form hittar hon mer eftergift, tar bättre stöd och får en väldigt fin bjudning. Skulle jag däremot rida henne i en låg form alltid, blir hon lite väl bekväm och lägger sig på i handen för mycket, vilket gör att vi tappar lätthet fram. Hon är alltså en häst som behöver varieras i perioder. Andra hästar behöver varieras dagligen.

Det som är viktigt för dig som ryttare är att vara lyhörd för vad som är bäst för just din häst. Det är lätt att inspireras av alla flöden på sociala medier – och låt dig verkligen inspireras! Men innan du sitter upp i sadeln nästa gång, tänkt efter vilken utgångspunkt du har och kräv inte mer av din häst än vad du kan hjälpa den att utföra.

//Marina Örneborg

Team SEBOS

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.