Vara sin hästs bästa vän

Vara sin hästs bästa vän

Jag skulle vilja prata lite om att vara sin hästs bästa vän. Det senaste halvåret, eller egentligen hela det här året så har jag tänkt över mitt ”hästande” och ridning väldigt mycket, samt hästhållning och ridsporten överlag.

Jag fick framförallt en uppenbarelse när jag var på en ridskola här om dagen där en förälder sa till sitt barn ”det gick ju jättebra sist, du måste bara använda piskan ordentligt” och det gjorde så ont i mitt hjärta att jag ville börja gråta. DET ÄR SÅ FEL. Jag har 100% förståelse för att man ibland måste säga till sin häst eftersom det är stora djur, men våld löser inga problem. Jag ser det på såväl tävlingar som träningar att ryttare bestraffar sina hästar med att skrika, piska eller sparka in sporrarna i magen på sina hästar och jag vill bara att man snälla, snälla tänker en gång till innan man gör det. Sån typ av bestraffning gör inte hästen mer avslappnad och villig att lära sig. 

I utbildningen av Figo känner jag att jag tillslut hamnade snett, jag ville helt enkelt mer än vad han klarade av psykiskt och fysiskt. Alla hästar kan säkert gå Grand Prix som Patrik Kittel påstår, men alla kanske inte gör det lika bra. Figo gör alla rörelser men inte med den kvaliteten jag ville ha. Nu är min inställning att om man inte kan lära in det med beröm kanske man inte ska lära in det alls. Det blir inte bättre med tvång och press, man får bara en stressad häst som inte vet vad den ska göra för att den känner sig osäker.

Vi har fullt ansvar för våra hästars liv och vi måste gör allt för att se till att dom får ett härligt liv. Vi tar oss inte till våra mål med bestraffning. För att hästarna ska göra allt för oss så måste vi göra allt för dom, vi måste vara bästa vänner. 

Jag har släppt alla krav med Figo sedan han behandlades i somras. Vi hoppar, rider ut och rider lite dressyr. Nu uppmuntrar jag bara, Figo är ingen häst som man behöver säga till, han gör alltid sitt bästa men jag ville tidigare mer än vad han klarade av. Vi gör fortfarande lite GP rörelser hemma för skojs skull och nu tycker han det är ganska roligt, för han känner sig duktig istället för förvirrad. Det blir så mycket bättre och framförallt roligare för oss båda. 

Älskar era hästar, ge dom en extra morot, rid för att det är roligt och ha kul tillsammans ❤️

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.