Vattentäta kläder, vad gäller?

Vattentäta kläder, vad gäller?

Vattentäta, vattenavvisande, regntåliga... det finns en uppsjö av sätt att beskriva hur ett klädesplagg tål väta. Ibland kan de vara missvisande, men det finns en del saker man kan göra för att bilda sig en uppfattning.

Det vanligaste sättet för en tillverkare att ange hur vattentåligt ett plagg är, är genom att ange dess vattenpelare. Med vattenpelaren, eller vattenpelartrycket, menas hur stor mängd vatten (mätt i millimeter) som 1 kvadratcentimeter av ett material kan klara innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelaren är desto mer vatten kan materialet tåla. Man skall dock ha i åtanke att detta är ett mått på hur vattentätt plagget var när det var nytt. Med tiden slits ju plagget och då kommer vattenpelaren att falla.  

Vattentäthet brukar börja någonstans vid 2 000 mm, då kan plagget användas i hällregn en stund utan att tyget släpper in väta. Ska man däremot vistas flera timmar ute i hällregn bör man istället välja ett plagg med en vattenpelare på minst 20 000 mm. Det finns även riktiga heavy duty regnkläder som har vattenpelare på upp till 45 000 mm eller mer. Vanligen är det dock så att ju högre vattenpelaren är desto svårare har fukt att ta sig inifrån och ut. Är man då aktiv i en hästsadel så kan det vara obehagligt. 

Nedan är en sammanställning som ger en ungefärlig överblick vad man kan förvänta sig vid olika värden på vattenpelaren:

  • Upp till 2 000 mm, inte utpräglat vattentätt, mer vattenavvisande
  • 4 000 mm, kortare turer i lätt regn
  • 6 000 mm, kort period i kraftigt regn eller en längre tid i lätt regn
  • 8 000 - 12 000 mm, kraftigt regn i få timmar eller riktigt länge i lätt regn
  • Över 12 000 mm, lång tid i kraftigt regn
Utöver tygets motståndskraft mot regn så är det även viktigt att sömmarna är skyddade på något sätt. Beroende på tyg och tillverkningssätt så kan de skyddas genom svetsning, limning eller tejpning. Även dragkedjor behöver vara antingen skyddade eller vattentäta. 

Som ryttare kan det vara vettigt att ha flera olika vattentäta plagg till hands beroende på vad man skall göra. Arbetar man ute i hagar eller dylikt kan det vara bra med en traditionell regnkappa över det ytterplagg du har. Är det lite kyligt ute kan man istället ha en jacka/kappa som anpassad för att klara regn.

 

 

 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Tänkte bara att man kunde lägga till att impregnering kan vara bra också. Speciellt på kläder av tyg så att de inte tappar sin vattentålighet allteftersom de slits eller tvättas.

Anna

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.