Alice om hållbarhet

Alice om hållbarhet

Jag fick en fråga för ett tag sedan om hur jag tänker runt Lavendels hållbarhet nu när hon börjar bli lite äldre. Vilka extra runt om grejer jag gör eller håller i åtanke i mitt upplägg med henne.

Därför tänkte jag göra ett inlägg med lite tips om hur jag tycker att man ska hantera att hästen blir lite äldre och inte riktigt har samma fysik som den hade som unghäst.

 

Den viktigaste pusselbiten för mig är att jag känner henne så väl, jag vet hennes svagheter och kan därför anpassa mig efter dem. T.ex. har Lavendel haft korsförlamning en gång och därför har jag fått anpassa hennes vardagsupplägg efter det samt hennes foderstat. Hon behöver ett schema som innebär att hon håller sig ganska jämnt i ansträngning, exempelvis om hon gör ett galoppjobb ena dagen kan hon inte vila dagen efter utan man får fadea ut återhämtningen över två dagar med jämna pass istället. Annars är det mycket mjukgörande arbete och väldigt mycket roadwork! Jag fokuserar på att underhålla det som hon redan kan och som fungerar bra, förbättra det som är mindre bra men inte gör för mycket och träna för hårt.

Tävlingskalendern har förändrats med åren - förr tävlade jag henne ganska mycket för att jag själv behövde mängdridning på tävlingsbanan. Numera tävlar jag henne ganska sällan och väljer ut viktiga tävlingar som hon “måste” gå och ersätter vissa tävlingar med bara en dressyr eller hopptävling. Mängdridningen på tävlingsbanan får de yngre hästarna nu stå för eftersom de själva också behöver erfarenheten. 

Hon är naturligt en ganska styv häst i rörelsemönster osv och det har med åren börjat kännas av mer och mer. Därför har jag fått göra hennes framridningstid längre och längre så hon hinner bli varm ordentligt i kroppen innan jag sätter krav på samling osv. På marken har jag ett samarbete mellan Thea Kärrman som masserar och Stenåsa Sadelmakeri som anpassar sadlarna efter hur musklerna förändras och håller de så välanpassade för individen som möjligt. Sadeln är en stor del i vår kommunikation som ekipage och därför är det så viktigt att sadeln ligger bra på hästen och att jag som ryttare trivs och får rätt känsla i den. 

 //Alice Andersen

/Team SEBOS

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.