Lina rapporterar från England

Lina rapporterar från England

Äntligen börjar vi få igång alla hästar igen efter deras välförtjänta vintervila. Så otroligt kul att ha igång Kaizen igen efter vår 4* debut i september!

Tänkte gå igenom hur vi startar upp vinterträningen med alla våra hästar efter en lång vila. Hästarna har varit ute i ca 6-8 veckor beroende på hur länge vi tycker dem bör vila. T.ex har vi några yngre hästar som har många små viloperioder under året medan de äldre 3/4* hästarna har ett längre vinterlov och jobbar på resten av året, (undantag efter tävling då alla hästar har 7-10 dagar ledigt beroende på nivå). Alla hästarna går ute dygnet runt utan skor med en kompis, gärna utan täcke så dem får vara hästar ”på riktigt” men det beror på hur fluffiga dem blir innan dem går på vila. Vissa hästar (läs Kaizen) hade täcke på sig för att inte tappa vikt då vi gärna ser att hästarna kommer in nästan på gränsen till tjocka för att kunna bygga upp muskler enklare under vinterträningen. Så hur gör vi? Detta är första vintern hos Susie så allt är nytt för mig med men som tur är har vi ett liknande system.

  1. Hästen kommer tillbaka till gården och går endast i skrittmaskin i fem dagar ca. 30 minuter/dag för att komma in i systemet igen. In och utsläpp, foder, andra hästar osv. Gör det lite mindre läskigt för oss att hoppa upp också efter så lång vila om dem får lite tid att vänja sig.
  2. Två dagar där hästen går i skrittmaskinen med sadel och träns på. En häst som kaizen som lätt får sadeltvång efter en längre stund utan sadel var detta väldigt viktigt för att jag inte skulle trilla av när jag hoppade upp.
  3. Andra veckan börjar vi skritta på asfalt. Vilket vi gör ca. 30 min första dagarna och utökar successivt med några minuter varje dag så efter tre veckor ska vi skritta dem 1 h varje dag på hårt underlag.
  4. Vecka 4 börjar vi trava och vi har liknande system där, efter två veckor travar vi mer än skrittar. Fortfarande på hårt underlag för att stärka senor och ligament.
  5. Vecka 6, 1 1/2 månad efter hästen har kommit in i träning börjar vi galoppera, fortfarande under uteritt, hästen har inte sett en paddock/ridhus på nästan 3 månader nu.
  6. Vecka 7 börjar vi jobba lite smått i paddocken i alla gångarter, lätt markarbete, inte dressyr.
  7. Vecka 8 börjar vi hoppa lite småhinder och även longering går bra. Hästen i fråga rids fortfarande ut 3-4 gånger i veckan på hårt underlag. Galopperas på gräs/skogsväg.
  8. Vecka 9 och framåt pågår samma träning som vecka 8 men vi kräver mer och mer från hästen. Svårighetsgraden höjs tills vi är på samma nivå som vi slutade och förhoppningsvis ska vi ha två månader kvar på oss till säsongsstart för att bli ännu bättre på det vi redan är bra på. 

Jag kan inte annat än längta till säsongen 2021. Längtar efter att få ta på mig mina vita ridbyxor, min vita skjorta, min plastrong och min kavaj! Får absolut inte glömma mina nyputsade stövlar från Sergio Grasso. Nästa år är mitt första år som senior och höga mål är satta! Roligt att drömma sig bort om dem högsta klasserna när man just nu har en väldigt tjock och fluffig häst i stallet. Än så länge är han väldigt duktig och lugn, vi får se om jag åker av när vi börjar galoppera i skogen. Ha det gott så hörs vi snart igen!

Många kramar från England

//Lina Forsberg

Team SEBOS

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.