Hästsläp, vad får och får man inte köra/göra?

Hästsläp, vad får och får man inte köra/göra?

Att köra lagligt med bil och hästsläp är inte helt lätt. Det finns en mängd saker att hålla reda på men främst handlar det om att kombinera dragbil och hästsläp med rätt körkortsbehörighet. Vi börjar med de tre körkortsbehörigheter som finns. I texten nedan kommer vi att använda en del begrepp som tex totalvikt mfl. Längst ner i inlägget finns en kort beskrivning av dessa begrepp (markerade i texten med *). 

Vanligt B-kort:

Dragbilens och hästsläpets sammanlagda totalvikt* får ej överskrida 3 500 kg. 

Utökad B-behörighet:

Dragbilens och hästsläpets sammanlagda totalvikt* får ej överskrida 4 250 kg.

BE-körkort:

Personbil eller lättlastbil med en totalvikt* av högst 3,5 ton och ett hästsläp med en totalvikt* som inte överstiger 3,5 ton. 

Så beroende på vilken behörighet du har så får du köra olika kombinationer av bil och hästsläp. För att ta reda på vad du får dra med din bil på respektive behörighet kan du gå in på Transportstyrelsen. Du skriver in reg nr och går sedan in under Tekniska data följt av Kopplingsanordning och bromsar. Här brukar man kunna läsa vad en bil får dra med de olika behörigheterna. Notera dock att du aldrig får dra mer än Max släpvagnsvikt, även om det står något annat på de olika behörigheterna. 

Om man sedan slår in hästsläpet så ser man dess totalvikt och den får då inte överskrida given behörighet för bilen. 

Lättare är kanske att använda Släpvagnskalkylatorn på Trafikverket. Det finns dessutom en app för IOS som heter Släpvagnskollen som gör samma sak.I dessa knappar du in bil och släps reg nr och får sedan svar om det är en tillåten kombination med din behörighet. 

Kom dock ihåg att även om du har en tillåten kombination så får du inte lasta hur mycket som helst. Bara för att det finns plats för två hästar är det inte säkert att du kan köra två st samtidigt utan att få överlast. I lasten räknas ju även alla hästprylar som finns i släpet och de kan ju väga en del de med...Så för att vara på säkra sidan så ta reda på vad din/dina hästar väger och vad den övriga utrustningen väger och se så du inte får överlast. 

Mer att tänka på:

Det finns dock en del andra skaer att tänka på. I en hästtransport bör alltid finnas:

 • en vass kniv lätt tillgänglig för att tex kunna snabbt fria en häst i ett nödläge
 • en brandsläckare
 • temperaturmätare i transporten

Nedan har vi samlat några filmer som ger lite tips och råd inom ämnet hästsläp. 

 

 

 

 

*Förklaring av vissa begrepp:

Totalvikt bil/lätt lastbil:

Totalvikten är summan av:

 • fordonets tjänstevikt (se nedan)
 • passagerare (beräknad vikt av största antal personer som fordonet är tillverkat för, utom föraren som är inräknad i tjänstevikten)
 • gods (den största mängd gods som fordonet är inrättat för)

Totalvikt hästsläp:

Totalvikten på ett släp är summan av:

 • hästsläpets tjänstevikt (se nedan)
 • passagerare (beräknad vikt av största antal hästar som fordonet är tillverkat för)
 • gods (den största mängd gods som fordonet är tillverkat för)

Tjänstevikt bil/lätt lastbil:

Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick med

 • det tyngsta karosseri som hör till fordonet,
 • verktyg och
 • reservhjul som hör till fordonet
 • bränsle
 • smörjolja
 • vatten
 • föraren.

Tjänstevikt hästsläp:

Tjänstevikten på ett släp är vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick med det tyngsta karosseri som hör till fordonet. Notera att tjänstevikten inte inkluderar gods eller hästar. 

 

 //SNN

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Det är ju inte lätt för polisen att uppskatta vad bil och släp väger, men först kontrollerar de att bil och släp samt din behörighet är ok. Om det inte är det så blir det olovlig körning och det är ganska allvarligt. Man kan förlora sitt körkort.

När det gäller överlast så måste de väga för att bekräfta. Vad vi vet så finns det åtminstone två sätt för dem att göra det. Antingen blir du inkallad till en vägstation (finns här och var utmed motorvägar, främst avsett för lastbilar), eller så kan de ha med sig utrustning för vägning. Det är små plattor som de placerar under alla hjulen både på bilen och släpet och på så sätt får de fram vikten. Skulle det då konstateras att du har överlast så blir det förmodligen böter men du behåller körkortet. Detta givetvis förutsatt att du inte har toköverlast…

SNN

Men hur vet polisen vad allt väger då?

Tilda

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.