Hur går man bäst in ett par läderridstövlar?

Hur går man bäst in ett par läderridstövlar?

Att gå in ett par nya läderridstövlar är ibland ett ganska tufft jobb. Det kan innebära en del obehag, men om man är lite ihärdig kan det resultera i en stövel som sitter perfekt. Rent generellt kan man väl också säga att det är lite tuffare att gå in en dressyrstövel än en hoppstövel, då dressyrstövlarna är både högre och hårdare i skaften. Nedan följer ett antal tips som kan göra det lite lättare:

Kilklackar

Beroende på hur tjockt lädret är i stöveln så sjunker skaften mer eller mindre allteftersom det bildas veck vid anklarna. Vanligt är att de sjunker allt mellan 1-3 cm, vilket man måste ha i åtanke när man köper sina stövlar. Detta gör även att man kan få skavsår i knävecken när man går stövlarna. För att lindra detta så kan man lägg i kilklackar som höjer hälen ett par cm. När skaften sedermera har satt sig tar man ut dem. 

Vänj dig vid dem steg för steg

Underskatta inte fördelen med att gå in ett par ridstövlar över tid. Om man vill minska skavsår och smärta kan det vara bra att gå in dem lite åt gången. Dessutom är det inte fel att bara ha dem på hemma när man går omkring eller varför inte framför tv:n!

Kanske är det bäst att göra det innan man ridit i dem och de blivit smutsiga, men all tid du har dem på gör att lädret anpassar sig efter dina ben och fötter. 

Våta strumpor

Om stövlarna klämmer lite extra någonstans kan det vara bra att väta ridstrumpan innan man tar på stöveln. Lädret blir mer formbart när det är fuktigt och detta kan påskynda processen. Detta funkar bäst på foten, men även skaft kan forma sig lite grann. Upprepa tills det känns bra. 

Cykla eller gå i trappor

För att få vecken vid ankeln på plats så fort som möjligt kan man cykla. Det går lika bra med vanlig cykel som med motionscykel, tänk bara på att inte ha sadeln för lågt, då det kan bli veck på baksidan av skaftet när det tar emot knävecket. Att gå i trappor ger även det samma effekt. 

 Är det någon som har fler tips så lämna gärna en kommentar! Annars är det bara att bita ihop och till slut så har du ett par ridstövlar som passar som ett andra skinn!

 

Tillbaka till blogg

3 kommentarer

Fukta insidan av stöveln innan du sätter i stövelsträckaren om de behöver vidgas lite . Fuktiga strumpor kan kännas lite obehagligt, ta en vanlig kort socka och blöt ett par nylonknästrumpor o sätt dom ovanpå i stället.

Annica

Hej Lollo!

Jo det är helt rätt att lackade stövlar är känsliga för just veck. Vi valde den bilden för att de är så snygga men även för att de är helt nya på den bilden. Vanligt är att man väljer att inte ha lack på foten för att de skall hålla längre. Om man dock bara tävlar i stövlarna så kan man ha lack på foten eftersom man har stövlarna så lite.

Vi har faktiskt lagt i ett inlägg tidigare som handlar just om lackade stövlar och hur känsliga de är. Den hittar du lite längre ned i SNN.

SNN

Sjukt snygga stövlar på första bilden! Men en tanke bara… de ser ut att vara lackade även på foten. Håller det i längden???

Lollo

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.