Hur vårdar jag mina läderridstövlar?

Hur vårdar jag mina läderridstövlar?

Läderridstövlar är dyra, men om man vårdar dem väl håller de länge. Dessutom är det ju kul om de ser snygga ut!

Nedan delar jag med mig av de erfarenheter vi har haft med läderridstövlar. Det är den del att läsa igenom, men tar man sig tiden kan man förlänga livstiden för sina ridstövlar rejält!

Dragkedjor

Det absolut vanligaste som händer är nog att dragkedjor går sönder. Det är egentligen inte så konstigt för de får ta mycket stryk. Men det finns ett par saker man kan göra för att minska slitaget. 

När man tar på sig stövlarna skall man alltid dra ned dragkedjan allra längst ned. Kliv in med foten och luta benet lite framåt innan du drar upp dragkedjan. Håll gärna ett finger bakom dragkedjan så minska risken för att socken eller dylikt fastnar. Om det är trögt någonstans utmed skaftet så hjälp gärna till med andra handen. Sergio Grasso har gjort en liten film om hur man tar på stövlarna på lättaste sätt.

Det däremot många missar är vikten av att göra rent dragkedjan innan man drar ned den när man skall ta av stövlarna. Ridstövlar används ju i en miljö där det finns extremt mycket damm, lera och andra smutsiga element och det är väldigt viktigt att man gör rent kedjan INNAN man drar ned den. Torkad lera etc sliter enormt mycket på dragkedjans tänder och efter ett tag så släpper tänderna någonstans och har man otur måste den då bytas. 

Det bästa man kan göra är att ha en putsduk (mikrofiberdukar är bra för de går att tvätta och använda igen) och tandborste till hands. Torka först bort det grova smutsen med duken (gärna hela stöveln så klart, men extra noga vid dragkedjan). Därefter tar man tandborsten och gör rent dragkedjan. Självklart vet jag att man inte alltid har tid till detta eller så har man glömt tandborsten, men då kan man åtminstone dra med ett finger över dragkedjan för att ta bort den värsta smutsen. 

Tar man för vana att göra rent dragkedjorna för man tar av stövlarna så förlänger manväsentligt deras livslängd. Skulle de dock gå sönder så klarar de flesta skomakare av att byta dem, men det är ju en kostnad man vill skjuta på framtiden så mycket som möjligt. 

Transport och förvaring

Till och från stallet är det vanligt att man inte har stövlar utan stallskor istället. Detta gäller ju även när man jobbar i stallet. Att använda stövelväska är ingen dum idé, då de skyddar stövlarna från både skav och solljus. Det finns olika varianter men om man har lackade stövlar kan man även leta efter en stövelväska som har mjukt foder på insidan, eftersom lacken lättare repas. Skall de förvaras en längre tid i väskan kan det dock vara bra att öppna den lite så att eventuell fukt kan ventileras. Annars finns det risk för att mögel eller annat otrevligt bildas därinne.

Det är också viktigt att förvara dem i ett utrymme som varken är för varmt, kallt eller fuktigt. Har man dem i ett ouppvärmt utrymme torkar de långsamt och även då blir det risk för mögel och att formen tappas. Är det för varmt eller torrt (som tex i en tvättstuga eller torkrum) så kan lädret torka ut med sprickor som följd. Ett vanligt rumstempererat utrymme är alltid bäst. 

För att behålla formen på skaften kan det även vara en god idé att använda sk form savers. De finns i lite olika varianter, uppblåsbara som är lätta att ta med och fasta i plast eller trä. 

 

 Lädervård:

När det gäller lädervård finns det en uppsjö av produkter på marknaden, allt från olika typer av skokräm till oljor och rengöringsmedel. Men egentligen behöver det inte vara så komplicerat. Det man behöver är en borste (inte alltför hård), tvättsvamp, microduk (eller någon annan putsduk), vatten, mild tvål och skokräm. 

 • Börja med att borsta bort grovt smuts och torka damm. därefter blöter man en tvättsvamp eller dylikt och tvättar stövlarna med. Sitter smutsen hårt kan man använda en mild tvål som rengöringsmedel. Låt därefter stövlarna torka.
 • Applicera skokräm i den färg stövlarna har. Man skall inte lägga på för tjockt lager utan behövs det så lägger man istället på flera gånger. Låt skokrämen torka i 10-15 minuter. 
 •  Nu kommer den biten som är jobbigast, putsningen... Använd gärna microduk då den ger en fin glans. Massera allt läder men tryck inte för hårt. Här gäller regeln att ju mer du putsar desto blankare blir stövlarna. Det handlar väl egentligen om hur blanka man vill ha dem och hur mycket man vill lägga. Man kan även lägga på skokräm upprepade gånger för att få ett bättre resultat. Ett gammalt trick som faktiskt fungerar ganska bra är att göra den sista putsningen med en gammal nylonstrumpa. Det ger ett extra djup i glansen!

HAR NI FLER TIPS OCH TRICKS FÖR ATT FÅ FINA STÖVLAR OCH BEHÅLLA DEM SÅ, GE GÄRNA EN KOMMENTAR!

   

  Tillbaka till blogg

  1 kommentar

  En galosch kan rädda stövlarna många leriga dagar. Köper du dom nån storlek större får du plats med en tjocksocka ovanpå stöveln och håller dig både varm och torr då kylan kommer

  Annica

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.