Lackade ridstövlar, hur ömtåliga är de?

Lackade ridstövlar, hur ömtåliga är de?

Ack så snyggt, men ack så ömtåligt!? Lackade stövlar ger det där extra men de kräver också lite mjukare hantering...

Lackade stövlar har, precis som det låter, en tunn hinna klarlack över lädret. Detta ger en slätare och blankare yta som är väldigt lätt att hålla ren. Egentligen behöver man endast en fuktig trasa för att få dem rena och skina som aldrig förr. 

Men det finns främst två saker som lackat skinn inte tål, veck och friktion. Om vi börjar med vecken så kommer de främst på två ställen på en ridstövel, i ankeln och där tårna böjs. Vecken vid ankeln är dock större och böjs inte lika mycket som vid tårna så där uppstår sällan problem. Men vid tårna så är det inte ovanligt att lacken kan släppa efter ganska kort tid. Det är inte snyggt, men egentligen har det ingen påverkan på stövelns funktion. Fast å andra sidan så har man ju lacken där för att stöveln just ska vara fin... Pga av detta är det många som väljer att inte ha lack just på foten men på skaft och häl ( se bilden). Putsar man foten ofta så ser man nästan ingen skillnad, men man slipper att lacken släpper i vecken.

 

Friktion är ju lite lurigare för det kan ju hända lite när och var som helst. Mest uppenbart är det ju på insidan av skaften där de tar emot sadeln. Det är därför vanligt att man väljer att ha läder utan lack även här. Är man dock bara försiktig och tänker sig för är det dock inte vanligt att man får skador på utsidan av skaften. Speciellt eftersom de flesta endast använder lackade stövlar till tävling/träning och inte har dem vid vardagsridning eller stalljobb.

Däremot kan det uppkomma skador när man transporterar eller förvarar stövlarna. Det bästa sättet att skydda dem mot den typen av skador är att alltid ha dem i en stövelväska som skyddar dem. 

 

Hanterar man dem dock bara varsamt så kan de håll hur länge som helst. Dessutom får man väl ändå säga att det är värt det när man ser hur snygga de är!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.