Måttade dressyrstövlar, då sitter de som bäst! Men hur skall man måtta?

Måttade dressyrstövlar, då sitter de som bäst! Men hur skall man måtta?

Att måttbeställa sina ridstövlar innebär många fördelar. Man får en stövel som är helt anpassad till ens egna fötter och ben samtidigt som man får möjligheten att välja sin egen design på skärningen. För att stövlarna skall passa och fungera som bäst är det dock viktigt att man noga följer instruktionerna vid måttning, men även att man går in stövlarna på rätt sätt och sedan vårdar dem (se separata blogginlägg för det). 

Måttning av Derby stövlar:

När man skall ta mått för ridstövlar är det viktigt att man har på sig de ridbyxor och sockar man kommer att ha när man skall rida i dem. Börja med att skriva ut måttningsformuläret som ligger som bild i produkterna Derby Prestige, Polo eller Lace-Up. Det ser ut som nedan.

 

Fyll i alla kunduppgifter samt även vald modell, typ av läder, färger och eventuella tillbehör. Därefter skall alla måtten tas med måttband (i cm med en decimal, tex 23,4). Notera alla mått för både höger och vänster fot/ben, det är inte ovanligt att de skiljer sig. 

  1. Runt foten fram, notera att måttbandet skall mäta runt foten, alltså inte bara på ovansidan.
    2. Runt fotvalvet
     3. Runt ankeln/häl
     4. Runt vrist, 15 cm från golvet
      4a. Runt vad, 20 cm från golvet
        4b. Runt vad, 25 cm från golvet
         5. Runt bredaste delen av vaden, notera även inom parentes hur högt detta är från golvet.
          6. Runt under knät, ha benet lite vinklat som på bilden
           7. Detta mått används ej längre. 
            8. Fotens längd
             9. Detta mått används ej längre. 
             
            10. Höjden på stövlarna mäts med lätt böjt ben från knävecket ned till marken.

             

            11. Rita av bägge fötterna på baksidan av måttningsformuläret. Lättast är att rita dem i kors så får de plats. Håll pennan lodrätt när du ritar av foten konturer.

             Då var det klart! Det är en del mått som behöver tas, men tar man sig tid och gör det noggrant så blir resultatet en stövel som passar perfekt! Har ni frågor eller vill att vi skall göra måttningen är det bara att ringa eller maila och boka tid. 

             Man får dock inte glömma att när man väl tar på dig stövlarna för första gången så känns det inte alltid perfekt direkt. De kommer att vara stela och förmodligen lite höga i skaften. Men om man går in dem ordentligt så kommer de dels att sjunka i skaften c:a 1,5-2,5 cm och lädret kommer att formas efter dina fötter och ben. 

             Ångerrätt vid måttbeställda ridstövlar:

             Det är ju inte bara läder som är formbart utan även människor. Om ett par måttbeställda stövlar ej passar kan det vara så att det blivit fel i tillverkningen och då står vi givetvis för att korrigera detta eller tillverka nya. Vanligtvis är det dock så att kundens mått har förändrats. Kunden kan då välja mellan att vi tar tillbaka stövlarna men tar betalt för material och arbete (vårt inköpspris) eller att vi försöker sälja stövlarna för kundens räkning. 

             Tillbaka till blogg

             Lämna en kommentar

             Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.