Vad är tanken bakom FITS-byxornas unika skoning?

Vad är tanken bakom FITS-byxornas unika skoning?

FITS har flera unika (och i vissa fall patenterade) lösningar för att öka funktionaliteten på sina ridbyxor. Den mest uppenbara är kanske ändå de segmenterade panelerna som utgör skoningen. Idén fick FITS grundare när hon gång på gång såg var hennes ridbyxor fick märken efter sadeln, speciellt om det varit varmt och/eller fuktigt ute. 

Efter att en lång tid testat och utvärderat olika lösningar kom hon fram till så som de ser ut idag. Skoningen är i perforerat hjortskinn, vilket ger ett helt suveränt grepp i sadeln. Tidigare har nackdelen med att ha helskoning i skinn varit att skinnet flexar i stort sett inte alls. De blir lätt stela, särskilt efter tvätt. Resultatet blev att greppet var bra, men ridbyxorna kunde kännas väldigt begränsande av rörligheten. Bekväma var de inte alltid heller.  

Genom att dela upp skinnet i skoningen i paneler (eller plattor) kan man istället dra fördel av att ha ett stretchigt tyg mellan dem. På så sätt får man skinnets grepp men flexibiliteten av ett stretchtyg. Inte nog med att det blir betydligt bekvämare, det är även väsentligt lättare att tex sitta upp i sadeln.  

För att öka greppet gick dock FITS ett steg längre. Istället för att ha ett slätt skinn så har man perforerat skinnet (små hål). Dessa ökar greppet väsentligt samtidigt som de även ger bättre ventilation. 

Det är en upplevelse att rida i FITS Performax byxor, alla borde testa! 

 

 

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Kul att höra att dina Fits byxor fungerar bra och att du är nöjd med dem! När det gäller vård av hjortskinnet på skoningen så gäller samma som för vanlig lädervård. Med det menas att produkter som är till för lädervård fungerar. För att inte skinnet skall bli torrt och sprött är det bra att då och då dutta på tex läderbalsam som du beskriver.

Utöver det så är det väldigt viktigt att inte tvätta dem i temperaturer över 30 grader. Gör man det är det risk för att skinnet deformeras och blir sprött. Dessutom får man ej ha tvättmedel med blekmedel. Sköljmedel skall man undvika även det.

Sebos

Jag köpte bas varianten på Göteborgs Horse show för många år sedan. Funkar fortfarande. Har ibland duttat på läder balsam efter tvätt. Vad rekomenderar ni för att vårda hjortskinnet?
Jätte skönt med , gördeln , som stödjer och håller in. Passar super på mina låånga mulliga ben. Tack.👍

Ann-Charlotte Thunberg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.